ESITYSTILAN RAKENTAMISESTA
    
ensinnäkin rajapinnat riskit esitystekniikan valvonta kuvia

ESITYSTEKNIIKAN VALVONTA

Esitystekniikan valvoja on esitystilojen ammattilainen. Parhaassa tapauksessa valvoja on projektissa mukana ennen suunnittelun alkamista. Hän on ensisijaisesti tiedon tuoja. Hän pitää aktiivisesti yhteyttä rakennuttajaan, käyttäjään, suunnittelijoihin, ja urakoitsijoihin. Työmaa-aikana hänen tulee olla erityisesti vastaavan mestarin ja sähkönokkien tukena. Hän huolehtii sekä esitystekniikasta, että siihen liittyvistä tiloista ja näiden kaikista rajapinnoista tavanomaisemman tekniikan ja rakentamisen suuntaan.


Kun projektissa on mukana esitystilan toiminnan ja toisaalta rakentamisen tunteva valvoja:
- KÄYTTÄJÄ saa keskittyä suurimman osan suunnittelu- ja rakennusajasta omaan työhönsä – esitysten valmistamiseen. Valvoja auttaa heitä antamaan tarkat ja ymmärrettävät lähtötiedot ja kun käyttäjä on esim. ensi-illan takia kiireinen, valvoja pystyy kokemukseensa ja käyttäjäkeskusteluihin nojaten hoitamaan työmaata hetken aikaa yksinkin.
- RAKENNUTTAJA saa tärkeää tietoa erityispiirteistä, joita esitystekniikka projektiin tuo. Rakennuttaja voi esimerkiksi antaa valvojan huolehtia, että esitystekniikan tärkeistä vaatimuksista pidetään suunnitteluaikana kiinni. Kokenut estek valvoja tuo mukanaan tietoja aiemmista esitystilaprojekteista, niiden onnistumisista ja sudenkuopista
- Erityisesti SÄHKÖSUUNNITTELIJAN panos esitystilaprojektissa on merkittävä. Usein hänen tehtävänä on sovittaa esitystekniikan suunnittelijan tekemät suunnitelmat muuhun sähkösuunnitteluun. Kun projektissa on esitystekniikan tunteva valvoja, suunnittelijalla on taho, jolta kysyä ja varmistaa jo ennen työn aloittamista. Ei tarvitse tehdä kahteen kertaan.
- VASTAAVA MESTARI tarvitsee apua hahmottaakseen esitystekniikan urakoiden tuomia rajapintoja ja vaikutuksia työmaa-aikatauluun.
- SÄHKÖURAKOITSIJALLA on joku, jolta kysyä esitystekniikkaan liittyvät tarkentavat kysymykset. Näyttämöllä sähkö ja estek ovat hyvin paljon riippuvaisia toisistaan. Sähkäri aloittaa yleensä puoli työmaata ennen estek väkeä. Estek valvoja vähentää huomattavasti purkamisen ja uudelleen asentamisen määrää.
- Kun ESITYSTEKNIIKAN URAKOITSIJAT tulevat työmaalle, heti ei tarvitse aloittaa purkamalla, kun valvoja on huolehtinut heidän tilavarauksista ja kaapelit oikeille paikoille.   

Kauneus, kestävyys, käyttökelpoisuus

Vitruvius