ESITYSTILAN RAKENTAMISESTA
    
ensinnäkin rajapinnat esitystekniikan valvonta esitystekniikan valvonta

ENSINNÄKIN

Teatteri on poikkeuksellinen työympäristö. Se on yhdistelmä pimeyttä ja korkeutta, taidetta ja tekniikkaa, erilaisia toimenkuiva tanssijoista tarjoilijoihin, puusepistä puvustajiin, … näyttelijöitä unohtamatta. Teatterirakennus jakautuu kahteen alueeseen. Paraatipuoli on varattu yleisölle. Siellä on narikka, ravintolat, lipunmyynti ja katsomo. Toisen osan muodostaa teollisuustilan oloinen näyttämö oheistiloineen.
Teatterirakennuksessa kaiken tekemisen huomio keskittyy siihen suureen ja avaraan tilaan, jonka näyttämö ja katsomo muodostavat. Se on kaiken sydän. Sen sykkeen tahdissa koko teatteri elää. Teatteritilan suurin hyve on tunnelma, jonka se mahdollistaa katsojan ja näyttelijän välille. Tilassa pitää olla intiimiyden tunne, katsojan pitää pystyä kokemaan, että näyttelijä puhuu juuri hänelle.

Teatterin arkeen kuuluu lavasteiden jatkuva purkaminen ja rakentaminen. Yleensä aamupäivällä on harjoitus, jossa on yhdet lavasteet, illalla on esitys, johon pystytetään kokonaan toisen lainen maailma. Lavasteiden vaihtuessa vaihtuvat muun muassa myös valaistus ja rekvisiitta. Joten näyttämötilan tärkeitä hyveitä ovat joustavuus ja kestävyys. Lisäksi tilaa halutaan kontrolloida tarkasti. Näyttämöllä lavasteiden liike, äänet katsomossa, kulkuvalot sillastoilla, kaiken pitää olla tarkasti ja helposti ohjattavissa.

Esitystilan suunnittelun tekee monimutkaisemmaksi se, että suunnittelijat tekevät tavallisesti uransa aikana vain yhden esitystilan. Teatterin arki ja järjestelmät ovat aina yhtä outoja niille, jotka ensimmäisen kerran joutuvat niiden äärelle.

Onnistuneen teatteriremontin tai uudisrakennuksen tärkein edellytys on yhteistyö teatterin työntekijöiden kanssa. Välttämättä heidän esille tuomat tarpeet eivät kuluta enempää rahaa, se pitää vain osata käyttää järkevästi. He ymmärtävät ihmisten ja tavaran virrat talon sisällä, siksi he tietävät usein helpoimman ja halvimman ratkaisun ja mikä on käytännöllistä. Yhden metrin ero pistorasian sijoituksessa, saattaa tehdä sen käytöstä taivaallisen helppoa tai helvetillisen vaikeaa.

   

Kauneus, kestävyys, käyttökelpoisuus

Vitruvius